Ciasta

Popularne posty

poniedziałek, 28 maja 2012

Przepis na placek ze śliwkami


Przepis na placek ze śliwkami

Składniki:
  • 50 dag śliwek
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia (5 g)
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • pół kostki masła
  • 1 jajko
  • cynamon
  • cukier puder do posypania
Przepis:Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy - wszystko razem wymieszać. Dodać margarynę - wyrobić kruszonkę. Odsypać pół miski. Do jednej połowy kruszonki dodać jajko i wyrabiać łyżką.

Na spodzie tortownicy wyłożyć ciasto. Na ciasto poukładać owoce pokrojone w plastry. Owoce posypać cukrem pudrem i cynamonem. Następnie posypać kruszonką. Piec od pół godziny w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu opruszyć cukrem pudrem.

Do owoców można dodać rodzynki. Zamiast śliwek mogą być jabłka, jagody, morele lub rabarbar.
                                                                                                         Samych                                                    pyszności!;)

Ciasto drożdżowe z truskawkami:)


Ciasto drożdżowe z truskawkami:)


  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 35 dag mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
     
  • ok. 1,5 kg owoców (mogą być truskawki, maliny, śliwki, porzeczki)
     
  • KRUSZONKA
  • 13 dag masła
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 13 dag brązowego cukru

W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżką cukru, odstawiamy na 15 min. Po tym drożdże dodajemy do mąki, dodajemy miękkie masło i jajko, wyrabiamy ciasto, żeby odchodziło od ścianek (można mikserem). Ciasto przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Owoce umyć i obrać. Blachę wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i rozprowadzić równomiernie na blaszce, odstawić na 15 min (też pod przykryciem).

Przygotować kruszonkę - rozetrzeć składniki (masło musi być zimne i pokrojone w kostkę).

Na ciasto wyłożyć owoce, na owoce kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C, piec 35 - 40 minut.
                                                                                                Miłego jedzonka;)

sobota, 26 maja 2012

Ciasto z Rabarbarem


Ciasto z rabarbarem obłędnie waniliowe
 To ciasto jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Możliwości jest bez liku, ponieważ smakuje z każdymi owocami sezonowymi, można dodać także kawałki czekolady(co szczególnie polecam przy wersji z wiśniami), orzechy, rodzynki, suszone morele i wszystko inne czego dusza zapragnie. Tym razem nie zastanawiam sie jakie owoce dodać
Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania

6 łodyg rabarbaru
3 łyżki cukru

Rabarbar obrać i umyć, kroić na kawałki grubości 1,5 cm. Pokrojony rabarbar włożyć do garnka zasypać 3 łyżkami cukru i poddusić, aż puści sok. Przestudzić i dokładnie odcedzić na durszlaku.
Miękką margarynę rozkręcić mikserem, dodać cukier i zmiksować na puch. Następnie dodawać po jednym całym jajku cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do margaryny zmiksowanej z jajkami i cukrem. Po dokładnym rozmieszaniu składników dodać esencję waniliową i cynamon. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką wyłożyć ciasto (jest bardzo gęste) i wyrównać powierzchnię. Dać ciastu "odpocząć" ok. 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 175oC z termoobiegiem (jeśli bez termoobiegu ustawić temperaturę ok. 185-190oC). Wyłożyć rabarbar na ciasto i rozprowadzić równomiernie. Wstawić do piekarnika i piec 45-50 min (lub do suchego patyczka). Jeśli ciasto przypieka się zbyt mocno przykryć folią aluminiową. Po wyłączeniu piekarnika zdjąć folię aby ciasto nie parowało i studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 Ciasto z rombarbarem jak mówi Mama:)
I jak pięknie wyrosło:)
Obłędnie pachnie wanilią
                 Smacznego!;*

poniedziałek, 14 maja 2012

Kokosianki


 Kokosanki






Składniki:
  • 3 schłodzone kurze białka 
  • 1 szkl. cukru pudru (150 g)
  • 1 op. cukru waniliowego (na 0,5 kg maki)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 350 g wiórek kokosowych






Przygotowanie:
  1. Ubić na sztywno białka.
  2. Dodać cukier puder i cukier waniliowy.
  3. Chwile jeszcze ubijać.
  4. Dodać mąkę.
  5. Zmiksować przez 3-5 sek., aby mąka połączyła się z białkiem.
  6. Dodać kokos.
  7. Wymieszać dokładnie łyżką.
  8. Masę kokosową nakładać łyżką, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Rozgrzać piekarnik do 170 *C.
  10. Po ok. 4 min. włożyć kokosanki.
  11. Piec 15-25 min., aż kokosanki się zarumienią.
  12. Ostudzić.                                                                                                                                                   Smacznego!;)

Cukierki czekoladowe!;)


 Chocolate Fudge, czyli Cukierki Czekoladowe





Składniki: 
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego (niegotowanego) - 1 mała puszka
  • 400 g gorzkiej lub mlecznej czekolady  (w zależności od upodobań smakowych, ja dałam 50/50)
  • 30 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 55 g posiekanych orzechów włoskich do posypania



Przygotowanie:
  1. Do garnka/rondla wlać mleko skondensowane, czekoladę połamaną w kostkę i masło.
  2. Podgrzewać na bardzo małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się i połączenia składników, często mieszając, aby nie przypaliło się.
  3. Dodać cukier puder.
  4. Wymieszać dokładnie dla uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Odstawić z płomienia.
  6. Wylać do formy (najlepiej takiej wyłożonej woreczkiem lub papierem do pieczenia, aby łatwiej było wyciągnąć blat cukierkowy, aby go pokroić) i wyrównać.
  7. Posypać posiekanymi orzechami, lekko dociskając je, aby się przykleiły.
  8. Odstawić do wystygnięcia.
  9. Włożyć do lodówki, aby masa stwardniała.
  10. Kroić na małe kawałeczki.
  11. Cukierki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Smacznego!:*

sobota, 12 maja 2012

Rolada kokosowa!;)

Rolada kokosowa



Koronny przepis mojej mamy :)
 Towarzyszy nam na każdej niemal imprezie i jeszcze sie nie znudziła. Polecam baaaardzo :)


Składniki:

masa biała:
150g kokosu
150 g masła
150 g cukru pudru
1,5 łyzki spirytusu
1/2 szkl. wrzącego mleka

Kokos sparzyć wrzącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem.
 Dodać ostudzony kokos, spirytus i odrobinę zapachu waniliowego. Podzielić na dwie części.


masa czarna:
500g herbatników typu pettit beure
1 szkl. gorącego mleka
100 g masła
4-5 łyżek kakao


Herbatniki zmielić i wymieszać na sucho z kakao. 
Dodać stopione masło, mleko i bardzo dobrze wyrobić na gładką masę. 
Podzielić na dwie części.

Na folii rozwałkować połowę ciemnej masy na duży prostokat o grubości ok 0,5 cm. 
(można sobie pomóc i wałkować również przez folię) 
 Na to rozsmarować połowę białej masy. Zwinąć ciasno roladę.

Tak samo postąpić z dugą częścią masy. Wstawić do lodówki i mocno schłodzić . Z tego przepisuwychodzą dwie pyszne rolady. To koronny przepis jeszcze mojej mamy.
 U nas w domu był od zawsze....




                                                                                                 
Smacznego!;)

Izaura Dobry na niedzielne popołudnie.


Izaura

Dobry na niedzielne popołudnie.
izaura
Składniki:
  • CIASTO
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka wanilii
  • 4 jaja
  • 5 łyżek wody
  •  
  • MASA SEROWA
  • 50 - 70 dag sera białego
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • wiórki kokosowe
  • troszkę budyniu śmietankowego w proszku
  • troszkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
Przepis na ciasto:Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać pół szklanki na polewę.

Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wszystko wymieszać i wlać do formy.
Przepis na masę serową:Zemleć ser w maszynce. Połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut.

Po upieczeniu ciasto oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
 
Izaura - zdj. nr 1Izaura - zdj. nr 2Izaura - zdj. nr 3
                                                                                                   Smacznego!:)

3 bit


                       3 bit!

Tym razem trochę inny przepis na ciasto 3 bit. Masa budyniowa z galaretką cytrynową.
3 bit
3 bit


Składniki:
  • 7 paczek herbatników
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • masło lub margaryna
  • 1/2 litra mleka
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotować 3 godziny na wolnym ogniu) lub puszka masy krówkowej (podgrzać)
  • 1/2 litra śmietany kremówki (najlepiej tortowa lub Piątnica 36%)
Przepis na 3 bit:Pierwsza warstwa - herbatniki, druga warstwa - na mleku ugotować 2 budynie. Do gotowanego gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Zimny budyń ukręcić z masłem lub margaryną. Trzecia warstwa - herbatniki, czwarta warstwa - karmel, piąta warstwa - herbatniki, szósta warstwa - ubita śmietana z 2 łyżkami cukru pudru. Wierzch posypać wiórkami czekolady.
 
Ciasto 3 bit - zdj. nr 1Ciasto 3 bit - zdj. nr 2Ciasto 3 bit - zdj. nr 3
                                                                                              Smacznego Bita 3 Bita!;)

Ciasto z orzechami!;**


Ciasto z orzechami

Smaczne ciasto z orzechami i śmietankowym kremem. Doskonałe ciasto na jesienne spotkania rodzinne. Idealne na imieniny.

ciasto z orzechami
CIASTO
1/2 kg mąki (3 szklanki)
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody
POLEWA ORZECHOWA
30 dag orzechów włoskich
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru

Ciasto z orzechami - zdj. nr 1Ciasto z orzechami - zdj. nr 2Ciasto z orzechami - zdj. nr 3
KREM
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 kostka masła
2/3 szklanki cukru pudru
Przepis na ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na polewę orzechową: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.
Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste.
Przekładanie ciasta: Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową.
 
Smacznego!;**