Czas na ciasta sezonowe oto one ciasto z truskawkami;):
Najpierw należy upiec biszkopt
z 3 lub 4 jaj w blaszce 25x40
Składniki na warstwę I:
1/2 kg truskawek 2-3 galaretki truskawkowe
2-3 łyżki cukru
Składniki na warstwę II:
1 kg serka waniliowego homogenizowanego 2 galaretki o dowolnym smaku
Składniki na warstwę III:
1 szklanka cappuccino czekoladowego (proszek)
1 szklanka mleka
2 śnieżki do ubijania na mleku
1 łyżka żelatyny
Warstwa I
Truskawki zmiksować.
Podgrzać i wsypać galaretki Dosłodzić jeśli mamy bardzo kwaśne truskawki. Całość lekko zagotować i mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek.
Masę wystudzić i wylać na biszkopt.
Schłodzić w lodówce.
Warstwa II: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Odstawić do lekkiego stężenia.
Następnie wymieszać z serkami.
Wylać na I warstwę. Schłodzić w lodówce.
Warstwa III:Ciasto z truskawkami
Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino. Gdy ostygnie schłodzić mocno w lodówce.
Do zimnego dodać śnieżki i ubić je na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Dodać ostudzoną do masy.
Wylać na warstwę II.
Schłodzić w lodówce.
Wierzch udekorować truskawkami lub bitą śmietaną
Smacznego!;*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz