Dziś podam Wam przepis na sernik mojej babci;P Na prawdę polecam;)
Składniki na spód:
- 20dag mąki
- 10dag margaryny
- 1 jajko
- 10dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Wyłożyć do natłuszczonej i posypanej kaszką manną blachy o wymiarach 22x33. Podpiec ciasto w temperaturze 1700 przez 10 minut.
Składniki na masę serową:
- 1kg sera białego półtłustego
- 4 jajka
- 28 dag cukru
- 18 dag margaryny
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 litra gorącego mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser zmielić dwukrotnie. Utrzeć żółtka z cukrem. Powoli dodawać ser, nadal ucierając. Następnie dodać mleko. Dodać mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i dalej miksować. Następnie dodać stopioną i ostudzoną margarynę. Na końcu dodać ubite na sztywną pianę białka.
Masę serową wylać na podpieczony i ostudzony wcześniej spód.
Piec w temp 1700 przez około godzinę.
Foto tego dania:
Pa;P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz