Ciasto drożdżowe z truskawkami:)
| ||
W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżką cukru, odstawiamy na 15 min. Po tym drożdże dodajemy do mąki, dodajemy miękkie masło i jajko, wyrabiamy ciasto, żeby odchodziło od ścianek (można mikserem). Ciasto przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Owoce umyć i obrać. Blachę wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i rozprowadzić równomiernie na blaszce, odstawić na 15 min (też pod przykryciem). Przygotować kruszonkę - rozetrzeć składniki (masło musi być zimne i pokrojone w kostkę). Na ciasto wyłożyć owoce, na owoce kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C, piec 35 - 40 minut. |
Smaczne;)
OdpowiedzUsuń