Galaretkowa fantazja rabarbarowo-truskawkowa
Składniki
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
1 jajko
Masa rabarbarowa:
70 dag rabarbaru
30 dag jabłek
8 łyżek cukru
2 pomarańcze
1 cytryna 2 budynie waniliowe z cukrem
Dodatkowo:
50 dag truskawek
2 galaretki agrestowe
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
1 jajko
Masa rabarbarowa:
70 dag rabarbaru
30 dag jabłek
8 łyżek cukru
2 pomarańcze
1 cytryna 2 budynie waniliowe z cukrem
Dodatkowo:
50 dag truskawek
2 galaretki agrestowe
Sposób wykonania:
Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło i jajko. Posiekać nożem, następnie zagnieść ręką kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć schodzone kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić.
Rabarbar i jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Razem przełożyć do garnka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na około 30 minut. Następnie położyć na małym ogniu i razem smażyć około 20 minut. Cytrynę i pomarańcze umyć, przekroić i wycisnąć sok. Następnie przecedzić i wlać do miseczki (soku powinno być 250 ml, jeśli będzie mniej to dolać wody). Do soku wsypać budynie waniliowe w proszku i dokładnie rozmieszać. Wlać do masy rabarbarowej i chwilkę razem podgotować. Gorącą same rabarbarową wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto.
Truskawki obrać z szypułek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie rozłożyć na ciepłej masie rabarbarowej i zostawić do ostudzenia.
Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wylać na truskawki.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia (najlepiej na 24 godziny).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz