Wiśniowiec ! :)
Składniki
ciasto :,margaryna 30 dkg,
cukier puder 25 dkg,
mąka pszenna 25 dkg,
jajka 6 szt,
proszek do pieczenia 1 płaska łyzeczka,
cukier waniliowy 1 szt,
amoniak 1 płaska łyzeczka,
2 łuzki kakao,
1/2 szkl zmielonych orzechów włoskich,
Masa wiśniowa:,
1 litrowy słoik kompotu wiśniowego,
2 galaretki wisniowe,
masa cytrynowa:,
2 bite śmietany sniezki,
2 galaretki cytrynowe,
Opis przygotowania
1. Ciasto:margarynę utrzec z cukrem pudrem dodając po 1 żółtku , cukier waniliowy , mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem . Na końcu dodac piane z białek , Ciasto podzielic na 3 równe cześci. do jednej dac orzechy , druga z kakao a trzecia pozostaje taka jak jest.upiec 3 placki w temp 180 stopni ok 30 min
2. Masa wisniowa:Kompot przecedzic , wisnie wydrylowac , kompot uzupełnic woda do 3/4 wysokosci słoika i zagotowac .rozpuścic w ugotowanym kompocie 2 galaretki wisniowe. Gdy zaczna teżec dodac do nich wydrylowane wiśnie i wymieszac.
3. Masa cytrynowa:Smietany 'Snieżki' ubic z mlekiem , dodac teżejące galaretki cytrynowe (rozpuszczone wczesniej obydwie w 1 szkl wody).Połączyc razem
4. Przełożenie placka :od spodu placek orzechowy , masa wisniowa , placek jasny , smietana śnieżka , placek ciemny z kakao , na wierzch lukier i gotowe
2. Masa wisniowa:Kompot przecedzic , wisnie wydrylowac , kompot uzupełnic woda do 3/4 wysokosci słoika i zagotowac .rozpuścic w ugotowanym kompocie 2 galaretki wisniowe. Gdy zaczna teżec dodac do nich wydrylowane wiśnie i wymieszac.
3. Masa cytrynowa:Smietany 'Snieżki' ubic z mlekiem , dodac teżejące galaretki cytrynowe (rozpuszczone wczesniej obydwie w 1 szkl wody).Połączyc razem
4. Przełożenie placka :od spodu placek orzechowy , masa wisniowa , placek jasny , smietana śnieżka , placek ciemny z kakao , na wierzch lukier i gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz