Przepis na:ciasto ,,Skalniak,,
Składniki
CIASTO:,
mąka, 3 szklanki
margaryna, 1 sztuka
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
żółtka, 4 sztuki
śmietana, 1-2 łyżki
Masa:,
masło lub margaryna, 1 sztuka
mleko skondensowane krówka, 1 sztuka
BAKALIE:,
orzechy,rodzynki,morele, po 3-4 łyżki
polewa,
mąka, 3 szklanki
margaryna, 1 sztuka
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
żółtka, 4 sztuki
śmietana, 1-2 łyżki
Masa:,
masło lub margaryna, 1 sztuka
mleko skondensowane krówka, 1 sztuka
BAKALIE:,
orzechy,rodzynki,morele, po 3-4 łyżki
polewa,
Opis przygotowania
1.Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto.2. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę, posmarować dżemem, na to piana z białek + 1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Piec w temp. 170 stopni. Resztę ciasta rozwałkować i upiec ( do kruszenia).
3. Masa: masło + puszka mleka skondensowanego , razem utrzeć.
4. Na ciasto upieczone z bezą dajemy bakalie na to masę , w masę wkładamy pokruszone ciasto i polewamy polewą do dekoracji.
Smacznego!;*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz