Rolada kokosowa
Towarzyszy nam na każdej niemal imprezie i jeszcze sie nie znudziła. Polecam baaaardzo :)
Składniki:
masa biała:
150g kokosu
150 g masła
150 g cukru pudru
1,5 łyzki spirytusu
1/2 szkl. wrzącego mleka
Kokos sparzyć wrzącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem.
Składniki:
masa biała:
150g kokosu
150 g masła
150 g cukru pudru
1,5 łyzki spirytusu
1/2 szkl. wrzącego mleka
Kokos sparzyć wrzącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem.
Dodać ostudzony kokos, spirytus i odrobinę zapachu waniliowego. Podzielić na dwie części.
masa czarna:
500g herbatników typu pettit beure
1 szkl. gorącego mleka
100 g masła
4-5 łyżek kakao
Herbatniki zmielić i wymieszać na sucho z kakao.
masa czarna:
500g herbatników typu pettit beure
1 szkl. gorącego mleka
100 g masła
4-5 łyżek kakao
Herbatniki zmielić i wymieszać na sucho z kakao.
Dodać stopione masło, mleko i bardzo dobrze wyrobić na gładką masę.
Podzielić na dwie części.
Na folii rozwałkować połowę ciemnej masy na duży prostokat o grubości ok 0,5 cm.
(można sobie pomóc i wałkować również przez folię)
Na to rozsmarować połowę białej masy. Zwinąć ciasno roladę.
Tak samo postąpić z dugą częścią masy. Wstawić do lodówki i mocno schłodzić . Z tego przepisu wychodzą dwie pyszne rolady. To koronny przepis jeszcze mojej mamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz