Ciasta

Popularne posty

sobota, 12 maja 2012

Rolada kokosowa!;)

Rolada kokosowa



Koronny przepis mojej mamy :)
 Towarzyszy nam na każdej niemal imprezie i jeszcze sie nie znudziła. Polecam baaaardzo :)


Składniki:

masa biała:
150g kokosu
150 g masła
150 g cukru pudru
1,5 łyzki spirytusu
1/2 szkl. wrzącego mleka

Kokos sparzyć wrzącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem.
 Dodać ostudzony kokos, spirytus i odrobinę zapachu waniliowego. Podzielić na dwie części.


masa czarna:
500g herbatników typu pettit beure
1 szkl. gorącego mleka
100 g masła
4-5 łyżek kakao


Herbatniki zmielić i wymieszać na sucho z kakao. 
Dodać stopione masło, mleko i bardzo dobrze wyrobić na gładką masę. 
Podzielić na dwie części.

Na folii rozwałkować połowę ciemnej masy na duży prostokat o grubości ok 0,5 cm. 
(można sobie pomóc i wałkować również przez folię) 
 Na to rozsmarować połowę białej masy. Zwinąć ciasno roladę.

Tak samo postąpić z dugą częścią masy. Wstawić do lodówki i mocno schłodzić . Z tego przepisuwychodzą dwie pyszne rolady. To koronny przepis jeszcze mojej mamy.
 U nas w domu był od zawsze....




                                                                                                 
Smacznego!;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz