Chocolate Fudge, czyli Cukierki Czekoladowe
Składniki:
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego (niegotowanego) - 1 mała puszka
- 400 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (w zależności od upodobań smakowych, ja dałam 50/50)
- 30 g masła
- 100 g cukru pudru
- 55 g posiekanych orzechów włoskich do posypania
Przygotowanie:
- Do garnka/rondla wlać mleko skondensowane, czekoladę połamaną w kostkę i masło.
- Podgrzewać na bardzo małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się i połączenia składników, często mieszając, aby nie przypaliło się.
- Dodać cukier puder.
- Wymieszać dokładnie dla uzyskania jednolitej konsystencji.
- Odstawić z płomienia.
- Wylać do formy (najlepiej takiej wyłożonej woreczkiem lub papierem do pieczenia, aby łatwiej było wyciągnąć blat cukierkowy, aby go pokroić) i wyrównać.
- Posypać posiekanymi orzechami, lekko dociskając je, aby się przykleiły.
- Odstawić do wystygnięcia.
- Włożyć do lodówki, aby masa stwardniała.
- Kroić na małe kawałeczki.
- Cukierki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!:*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz