Ciasta

Popularne posty

poniedziałek, 14 maja 2012

Cukierki czekoladowe!;)


 Chocolate Fudge, czyli Cukierki Czekoladowe





Składniki: 
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego (niegotowanego) - 1 mała puszka
  • 400 g gorzkiej lub mlecznej czekolady  (w zależności od upodobań smakowych, ja dałam 50/50)
  • 30 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 55 g posiekanych orzechów włoskich do posypania



Przygotowanie:
  1. Do garnka/rondla wlać mleko skondensowane, czekoladę połamaną w kostkę i masło.
  2. Podgrzewać na bardzo małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się i połączenia składników, często mieszając, aby nie przypaliło się.
  3. Dodać cukier puder.
  4. Wymieszać dokładnie dla uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Odstawić z płomienia.
  6. Wylać do formy (najlepiej takiej wyłożonej woreczkiem lub papierem do pieczenia, aby łatwiej było wyciągnąć blat cukierkowy, aby go pokroić) i wyrównać.
  7. Posypać posiekanymi orzechami, lekko dociskając je, aby się przykleiły.
  8. Odstawić do wystygnięcia.
  9. Włożyć do lodówki, aby masa stwardniała.
  10. Kroić na małe kawałeczki.
  11. Cukierki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Smacznego!:*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz