Ciasta

Popularne posty

sobota, 26 maja 2012

Ciasto z Rabarbarem


Ciasto z rabarbarem obłędnie waniliowe
 To ciasto jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Możliwości jest bez liku, ponieważ smakuje z każdymi owocami sezonowymi, można dodać także kawałki czekolady(co szczególnie polecam przy wersji z wiśniami), orzechy, rodzynki, suszone morele i wszystko inne czego dusza zapragnie. Tym razem nie zastanawiam sie jakie owoce dodać
Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania

6 łodyg rabarbaru
3 łyżki cukru

Rabarbar obrać i umyć, kroić na kawałki grubości 1,5 cm. Pokrojony rabarbar włożyć do garnka zasypać 3 łyżkami cukru i poddusić, aż puści sok. Przestudzić i dokładnie odcedzić na durszlaku.
Miękką margarynę rozkręcić mikserem, dodać cukier i zmiksować na puch. Następnie dodawać po jednym całym jajku cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do margaryny zmiksowanej z jajkami i cukrem. Po dokładnym rozmieszaniu składników dodać esencję waniliową i cynamon. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką wyłożyć ciasto (jest bardzo gęste) i wyrównać powierzchnię. Dać ciastu "odpocząć" ok. 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 175oC z termoobiegiem (jeśli bez termoobiegu ustawić temperaturę ok. 185-190oC). Wyłożyć rabarbar na ciasto i rozprowadzić równomiernie. Wstawić do piekarnika i piec 45-50 min (lub do suchego patyczka). Jeśli ciasto przypieka się zbyt mocno przykryć folią aluminiową. Po wyłączeniu piekarnika zdjąć folię aby ciasto nie parowało i studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 Ciasto z rombarbarem jak mówi Mama:)
I jak pięknie wyrosło:)
Obłędnie pachnie wanilią
                 Smacznego!;*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz