Ciasta

Popularne posty

sobota, 7 kwietnia 2012

Kokosowa kremówka

Cześć Kochani!:*Dziś dam wam przepis na kremówkę kokosową.Mam nadzieje,że będzie wam smakował.:) Kremówka kokosowa (zwana też papieską)


Składniki:
Kruche ciasto: 
2 szklanki mąki pszennej 
12,5 dag margaryny Kasia (½ kostki) 
2 jajka 
½ szklanki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Masa budyniowa: 
3 budynie waniliowe z cukrem 
1 litr mleka 
Masa kokosowa: 
2 jajka 
½ szklanki cukru 
12,5 dag margaryny Kasia (½ kostki) 
20 dag wiórek kokosowych 
Polewa czekoladowa: 
5 dag gorzkiej czekolady 
3 łyżki mleka
Sposób wykonania:
Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać margarynę, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć kruche ciasto.
700 ml mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszać i chwilkę pogotować na małym ogniu. Następnie gorący budyń wylać na surowe kruche ciasto i zostawić do ostudzenia.
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Na koniec dodać ostudzoną margarynę i wiórki kokosowe. Całość razem wymieszać i wyłożyć na ostudzony budyń.
Całą formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i razem podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową w tzw. esy-floresy.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz