Ciasta

Popularne posty

czwartek, 26 kwietnia 2012

Kopiec Kreta

Kopiec Kreta!;)
  
Składniki:
- 3 banany 
- sok z cytryny
- 1 szklanka słodkiej kawy z mlekiem
Biszkopt:
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 2 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny

Kopiec kreta


Przepis:
Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać kakao, masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną uprzednio tortownicę. Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Gotowe ciasto ostudzić i przekroić na dwa krążki. Z jednego wydrążyć część biszkoptu, zostawiając około 1 centymetra obwódki. To co wydrążyliśmy pokruszyć, na końcu się przyda. Oba krążki nasączyć ostudzoną kawą.

Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Do śmietany dodać cukier i ubić. Pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, ciągle ubijając. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i delikatnie połączyć ze śmietaną.
Na wydrążony spód biszkoptu ułożyć plasterki bananów i skropić je sokiem z cytryny, na to wyłożyć krem formując z niego kształt kopca. Drugą cześć biszkoptu podzielić na 8 części i ułożyć na kremie. Wierzch posypać pozostałymi resztkami biszkoptu. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
                                                                                              SMACZNEGO!;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz