Ciasta

Popularne posty

środa, 18 kwietnia 2012

Shrek


Ciasto Shrek

SKŁADNIKI:
Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek maki pszennej 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka kropel wybranego aromatu do ciast
Masa Shrek’a I: Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)
Masa Shrek’a II: 400 mln śmietanki deserowej 30% 1 galaretka agrestowa lub kiwi 2 paczki okrągłych biszkoptów 2 galaretki agrestowe lub kiwi
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywna piane, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem.  Następnie małymi porcjami dodawać make i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180′ przez 25-30 minut.
Masa Shrek’a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować.  Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.
Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek’a II 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę.  Pacek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu.  
                                          SMACZNEGO!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz